Deze week had ik een afspraak gemaakt met een natuurgenezer, Fred, een vriend van m'n pa die me af en toe wat helpt met verzendingen en z'n ervaringen over zaken. Hij had mij een tip gegeven over een goede website om mailings op te zetten en daar was ik flink mee aan de slag gegaan. Inmiddels heb ik m'n eerst mailshot gedaan en ging ik bij hem op bezoek om hem wat te helpen dit ook op te zetten omdat hij van wat hoge kosten af wou. Omdat ik hier nog geen auto heb en 't wel 20 km ver in het midden van de groningse klei-grond ligt, heb ik in de bittere kou maar 't brommertje van m'n pa gepakt. Dikke leren officiersjas aan, zo eentje waar de duitsers destijds warm in bleven. Suf helmpje op en tuffen maar, door de snijdende wind, op naar dat boerderijtje van Fred. Na een warm onthaal, 1,5 uur computeruitleg en tips, ik weer terug naar de stad.
Onderweg kwam ik langs de suikerfabriek, wat een heerlijke stank, en bergen van vers geoogste suikerbieten. Nou dacht ik ineens, goh, zou dat niet lekker sap zijn? Een zoete suikerbiet? Tja, tussen de weg en die stapel suikerbieten van de Nederlandse Suikerunie lag een groot kanaal. Ik kon moeilijk daar eentje uit pikken en 't ijs was nog niet dik genoeg. Ik kijk wel rond dacht ik. En zo ja.... als men een gedachte in 't hoofd stopt, ziet men de oplossing al voor zich. En zo is het. 150 meter verder lag op de hoek van de straat een flinke vieze knol, half bevroren en omgeven met ijs en dooismurrie. Ik dat ding achterop de snelbinder vastgezet en doortuffen naar m'n warme huisje.
Thuis aangekomen, de knol, Suiker biet heet ie. Flink gewassen en de randjes en schil er af gesneden. Daarna in kleine stukjes door de Versapers. En wat dacht je? MIERZOET mooi wit sap. Best lekker hoor, een lichte bieten aroma maar met een mierzoete afdronk. Mengen dus. Mengen met iets niet zo zoet. Omdat 't toch winter is, heb ik er maar boerenkool, 1 appel en 3 sinasappels bijgevoegd. Zelf vond ik het toen best heel lekker, fris, en toch zoet. Maar de echte proef op de som komt als je 't anderen laat proeven... eerst Lexus, m'n vriendin. Die vond het best lekker, een beetje te zoet zei ze, maar ze dronk toch snel 't hele glas op. Toen ik 10 min. later weer beneden kwam, hadden m'n pa en ma al beiden ongevraagd een glas te pakken. En al opgedronken ook.
Ik wist het nu dus zeker. Suikerbietensap is een heerlijke basis voor een gezond vers sapje. Nu hebben ze in Groningen dus eindelijk een goed alternatief voor die zoete knol. Sap maken met de Versapers. Hier het recept: (eigen variaties mogelijk)
1 Suikerbiet
1 Appel
3 sinaasappels
2-3 ons boerenkool
Alles in kleine stukjes snijden en in de Versapers tot sap maken.
De suikerbiet is erg zoet, dus naar je eigen smaak de verhoudingen aanpassen.
Groeten,
Joost
Geen opmerkingen:
Een reactie posten